Atletisme

Marta Domínguez, suspesa de forma cautelar com a vicepresidenta de la Federació Espanyola d'Atletisme

La Federació Espanyola d'Atletisme ha fet oficial aquest divendres la suspensió cautelar de l'atleta Marta Domínguez com a vicepresidenta després que ahir va prestar declaració i va quedar en llibertat amb càrrecs per presumpte tràfic i distribució de substàncies dopants. El president de l'Espanyola, José María Odriozola, l'hi ha comunicat aquest matí mitjançant una carta en què ha subratllat el dany que els fets destapats en "l'operació Llebrer" suposen per a la imatge de l'atletisme espanyol. Els detinguts passaran a disposició judicial diumenge. La major part ho farà davant del titular del jutjat número 24 de Madrid, però Marta Domínguez prestarà declaració a Palència. Els presumptes responsables de la trama s'exposen a penes que van dels sis mesos a dos anys de presó.

Actualitzat
L'"operació Llebrer", que segueix en marxa, no para d'afegir noms il·lustres a la nòmina d'implicats en la trama que subministrava productes dopants a diversos atletes espanyols. De moment hi ha una dotzena de detinguts, i en llibertat, perquè està embarassada, però amb càrrecs, Marta Domínguez. La Federació Espanyola d'Atletisme ha trigat 24 hores, però ja s'ha adonat de la gravetat de la situació i aquest divendres ha suspès cautelarment l'atleta palentina del càrrec de vicepresidenta. José María Odriozola li ha adreçat una carta on li fa saber el mal que ha ocasionat a la imatge de la federació i li ha comunicat la suspensió tot esperant la resolució judicial.

Màxima expectació a l'estació d'Atocha de Madrid, d'on fa uns minuts han sortit cap a Portugal els atletes que diumenge participaran en el Campionat d'Europa de cros. Entre els expedicionaris hi ha alguns dels deixebles de Manuel Pascua Piqueras, un dels principals implicats en l'"operació Llebrer", i altres atletes que viatgen carregats d'indignació pels últims esdeveniments.

L'origen de l'"operació Llebrer"

L'"operació Llebrer" té la seva gènesi el mes de març del 2009. Yesenia Centeno, atleta d'origen cubà, va donar positiu per l'ús d'anabolitzants. L'atleta, olímpica a Pequín en la prova de marató, va ser sancionada amb dos anys de suspensió. Els estaments de la lluita contra el dopatge li van oferir una rebaixa del càstig a canvi d'informació. La declaració de Centeno va portar la Guàrdia Civil fins al següent graó: Paquillo Fernández. El mes de novembre del 2009, es va fer un escorcoll a casa del marxador de Guadix, subcampió olímpic i tres cops subcampió del món dels 20 quilòmetres marxa, i s'hi van trobar substàncies dopants: EPO i hormones de creixement. En aquella operació, anomenada "Grial", també es va detenir el metge peruà Walter Virú, que era el cervell d'aquesta trama. L'atleta va ser sancionat amb dos anys de suspensió, tot i que mai va donar positiu en cap control.

Els responsables de la investigació li van fer la mateixa proposta que a Yesenia Centeno: rebaixar la sanció a canvi d'informació, i Paquillo Fernández va acceptar. La Guàrdia Civil, encarregada del cas, amb la informació recopilada, posa fil a l'agulla i sotmet a un rigorós seguiment els principals sospitosos. Aquest seguiment va arribar ahir al punt culminant després d'un any d'investigacions: la detenció de Marta Domínguez, la millor atleta espanyola de tots els temps, i 13 persones més, entre les quals es troben el seu entrenador, César Pérez; el seu representant, José Alonso Valero; el tècnic Manuel Pascua Piqueras, i l'atleta excampió d'Europa de 5.000 metres Alberto García. Una de les persones més sorpreses per la notícia és Mariano Díez, tècnic de Marta Domínguez durant 24 anys.

La detenció del metge Eufemiano Fuentes tanca, de moment, el cercle d'aquesta xarxa dedicada al subministrament de productes dopants. Principal implicat en l'"operació Port", Fuentes ha continuat, segons fonts de la investigació, subministrant dopatges a la carta, aquesta vegada a atletes, amb total impunitat.

L'opinió del govern espanyol

El vicepresident del govern espanyol també s'ha referit a l'"operació Llebrer". Alfredo Pérez Rubalcaba no ha pogut aportar dades noves, perquè el tema està sota secret de sumari. Rubalcaba ha reconegut que la trama taca l'esport espanyol, però ha fet una crida a no generalitzar les crítiques.

Alliberats cinc dels acusats

Aquesta tarda, cinc dels catorze detinguts en aquesta polèmica operació policial han quedat en llibertat a l'espera de comparèixer als jutjats. Dues farmacèutiques, un suposat intermediari i l'entrenador José Luis Pascua han abandonat les dependències policials tot i que, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, passaran a disposició policial diumenge que ve.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut