Mundial 2010

Un altre gol de Villa dóna a Espanya l'accés a les semifinals del Mundial davant el Paraguai (0-1)

El malefici de quarts de final ha estat molt a prop de repetir-se però aquesta vegada, a diferència de tants altres cops, Espanya ha tingut sort de comptar amb un davanter com David Villa. Un gol de l'asturià en el minut 81 ha permès la "roja" derrotar el Paraguai 0-1 i enterrar la desgràcia mundialista 60 anys després. Els de Vicente del Bosque han patit moltíssim davant el bon conjunt guaraní i davant el lamentable arbitratge de Carlos Batres. Només començar la segona meitat, Casillas ha aturat un penal a Cardozo, i Xabi Alonso n'ha errat un altre immediatament després. El partit semblava condemnat a la pròrroga però a nou minuts per al final ha aparegut el geni de Villa per situar Espanya a la semifinal, on se les haurà, ara, amb Alemanya.

Actualitzat
Espanya s'ha vist sorpresa per la pressió inicial del Paraguai. Els guaranís, lluny del joc defensiu que molts auguraven, ha sabut plantar cara a la "roja" des de l'inici i malgrat que el primer temps ha estat força insípid seves han estat les oportunitats més clares dels primers 45 minuts.

L'equip dirigit per Gerardo Martino s'ha plantat molt bé sobre el terreny de joc, amb les línies avançades, pressionant en tot moment la sortida de la pilota dels de Del Bosque. I una vegada més, Espanya ha patit. Els espanyols han tingut molts problemes per combinar per culpa de la rigidesa dels seus homes d'atac. Villa ho ha intentat des de l'extrem esquerre però tant ell com Torres han estat molt estàtics, i ni Xavi ni Iniesta han trobat el camí per trenar jugades de perill. Tant és així que Espanya ha estat incapaç de xutar entre els tres pals de la porteria de Justo Villar en tota la primera meitat.

Els guaranís, en canvi, han començat amb un primer xut des de la frontal de Santana que Casillas ha aturat sense problemes. Els sud-americans han sabut esperar Espanya al mig del camp i han amenaçat amb algun contracop ràpid, aprofitant el joc lent dels espanyols i els espais oberts a l'esquena de Piqué i Puyol. A més, els de Gerardo Martino han vist com els anul·laven un gol legal per fora de joc de Valdez.

Espanya no es trobava a si mateixa, però de mica en mica ha anat guanyant en confiança i en possessió tot i que això no s'ha traduït en res més que en joc horitzontal, futbol previsible, nul·la profunditat i poca precisió en els metres finals. Xavi ho ha intentat des de la frontal rival amb una volea però el seu xut ha marxat per sobre del travesser. Ha estat l'ocasió més clara dels de Del Bosque. Han passat els minuts sense gaires arguments futbolístics més enllà d'un gol anul·lat per fora de joc inexistent de Valdez que ha mostrat clarament la fragilitat del joc espanyol, i la primera part ha acabat amb més incògnites sobre Espanya que no pas motius per a la confiança.

Casillas i Villa decideixen

La segona meitat ha començat amb idèntic guió fins que l'àrbitre de l'enfrontament, Carlos Batres, n'ha esdevingut protagonista. Després d'un inici de represa molt tebi, Batres ha assenyalat penal a favor del Paraguai per una falta claríssima de Piqué sobre Cardozo a la sortida d'un córner. Era el minut 58 i el davanter paraguaià tenia a les seves botes mitja classificació. Malauradament per a ell, Casillas ha estat inspirat i li ha aturat la pena màxima.

El desgavell ha continuat immediatament després quan Batres ha xiulat un altre penal, aquest cop a l'àrea paraguaiana per una caiguda dubtosa de Villa. Xabi Alonso ha transformat el llançament des dels onze metres però Batres ha ordenat repetir el xut per invasió de l'àrea. En el segon intent, Justo Villar ha endevinat les intencions del migcampista basc i ha fet esfumar el somni espanyol. Tot seguit, Villar ha abatut Cesc quan aquest intentava aprofitar el refús però Batres ja no ha tingut els nassos d'assenyalar un altre penal.

El partit s'ha trencat, i ha entrat en una dinàmica esbojarrada amb tots dos conjunts aprofitant el desordre generalitzat. Iniesta i Xavi en dues ocasions han acariciat el gol, i el Paraguai, al seu torn, ha gaudit de bons contracops. Els nervis afectaven totes dues esquadres. El desenllaç, doncs, era imprevisible.

Passaven els minuts. El partit semblava caminar decidit cap a la pròrroga però en el 81 ha aparegut Iniesta per inventar-se una jugada magistral de desequilibri. El manxec ha assistit Pedro però el xut del canari ha estat refusat pel pal. La pilota ha arribat als peus de Villa i aquest, sol i ple d'instint, ha marcat amb l'ajuda de l'altre pal convertint el definitiu 0-1. L'asturià, amb cinc gols, ja és "pichichi" del torneig.

A partir d'aquí, el Paraguai ha buscat l'empat a la desesperada i a prop ha estat d'aconseguir-ho però Casillas ha tornat a estar imbatible aturant un xut franc de Santa Cruz. En aquest context d'anades i vingudes, Villa de nou també podria haver sentenciat però Justo Villar ha evitat el 0-2. El marcador ja no ha variat i Espanya ha pogut, finalment, aconseguir una classificació històrica. Ara bé, per jugar la final abans haurà de derrotar una Alemanya que, com ha comprovat l'Argentina, s'ha convertit en la gran aspirant al títol. Els de Del Bosque hauran de millorar.